Ridning

För mig är det viktigt att man rider "allsidigt" alltså att man varierar sin ridning så mycket som möjligt.
Att man blandar ridhus, bana, ut, skog och vila så bra som möjligt. Då bygger hästen muskler bäst och dom tycker även att det är roligt att bli ridna. Att man inte rider i ridhus varje dag tex, då blir det inte kul för hästen och det är inte konstigt om de tappar bjudningen eller blir heltokiga, hästar reagerar olika. Om jag skulle välja att rida på ETT ända speciellt sätt så skulle jag lätt välja att rida ut varje dag, då går det ändå att variera ridvägar och ridsätt.  
 
Om hästen ska kunna bygga muskler rätt måste man rida VARIERAT, Dressyr, ut, markarbete, skogen, hoppning, kondition allt ska med om hästen ska kunna bli stark och inte vara lika kännslig för skador. Har ni tänkt på att de som rider lite "vildare" busar lite mer med sin häst, galopperar på en skogsstig och hoppar stocken  som ligger på den lite gropiga vägen, att det är just deras hästar som SÄLLAN vrickar sig eller sträcker sig. Bara för att deras ben har så pass mycket muskler och är så vana och duktiga på att gå på sånt underlag. Det tycker jag är ganska coolt, att hästen faktikt kan bygga upp dom musklerna - så att den klarar gropiga och ojämna vägunderlag..
 
Jag försöker att rida så varierat som möljligt och jag vet att det är svårt just nu..
De flesta banor är stenhårda, på gärdena ligger det 1m med snö och vägarna är istäckta, det ända som funkar är ju ridhuset? Eller? Njaa.. Kanske att du kan be din stall ägare att ploga upp en liten stig på ett gärde eller brodda på din häst ordentligt och rida på den där hala vägen någon gång ibland? Både du och hästen kommer tycka att det är så mycket roligare! Nu så blir det tyvärr ändå att man kanske rider 3 ggr i veckan i ridhuset, och det är okej! Just nu, men direkt när snön är borta måste man få tillbaka sina ordinarie ridrutiner.
 
Här kommer ett förslag på ridplanering (över 2 veckor), detta är såklart till sommarn.
 
Mån: Rida ut, variera med skogsvägar och gärden.
Tisdag: Konditions träning, galopp på en lång rakväg eller runt på ett gärde, låt hästen galoppera på i ett något snabbare tempo än vanligt, låt den sträcka ut på benen lite.
Onsdag: Skogen, lite skritt och trav låt hästen lyfta ordentligt på sina ben över pinnar och rötter så att den tränar sin hjärna lite också.
Torsdag: Hoppning i ridhus eller på banan.
Fredag: Vila eller ut och gå med hästen en bit.
Lördag: Ut gärna ,med någon annan så att ni alla fyra (2 hästar + 2 människor) har kul och "flum" rid lite.
Söndag: Dressyr på banan / ridhuset
Måndag: Lite "NH" få kontakt med din häst, att den följer dig och att ni bygger ett starkare band med varandra.
Tisdag: Rid ut lite längre tur, typ 1 h och 30 min, du behöver inte köra hårt, men kanske hitta någon ny ridväg?
Onsdag: Markarbete, på banan eller varför inte hoppa lite små terränghinder om du har några i närheten.
Torsdag: En lungn dag, vila eller en tur i skogen.
Fredag: Ett seriöst dressyrpass där din häst SKA lyssna på vad du säger till den.
Lördag: Kondition, gärde eller väg.
Söndag: Ut en bit "busridning" ha sköj!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Såhär tycker jag att en vecka ska se ut på ett ungefär. Detta är somsagt gjort för sommaren och för en häst som är helt igång :)
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0