Tävling + fälttävlan

Heej, sitter hemma just nu och kollar på fälttävlan från malmö, usch jag ska aldrig bli fälttävlansryttare, shit vad läskigt ;) Har för någon timme sen kommit hem från tävlingen med Cimbus idag. Jag vet inte om jag är glad eller besviken.. Han är alltid så himla fin, energisk och vill verkligen göra rätt på träningar och även på framridningen, men direkt när jag kommer in på banan blir han helt seg och tar inte alls min skänklar. Jag vet inte jag gör för fel, eller om han bara  inte vill.. Men jag blir bara så ledsen :( Har ni varit med om det eller kan  ni ge mej några tips? 
 

Som jag s var han JÄTTEFIN på båda framridningarna, bjöd frammåt, var mjuk i munnen och i kroppen, rörde sig fint och framförallt LYSNADE på mig. Men direkt jag kommer in i ridhuset och frå startsingnal segar han till och jag får driva för hela mitt liv. I första klassen bröt han av frn galoppen och bajsade (!!) det var vääääldigt länge sen han bröt av på grund av det.. Men men rerstan var ganska fint, lite dålig energi. Men det slutade på 65 % och jag vann faktiskt. 
 
Andra klassen var han ÄNNU finare på framridningen riktigt härlig att rida, men blev ÄNNU segare på banan och ville inte ens fatta galopp. Jag sa hejdå och ville utgå men dommaren tyckte att jag skulle fortsätta, och det gjorde jag. Jag fick galopp men han bröt av flera gånger. Verkligen inte nöjd med hur han betedde sig eller hur jag red. Även om han inte orkar galoppera samlat med mycket kraft så ska han väl orka galoppera? Och jag vill verkligen inte rida på honom, jag vill inte att det ska se ut som om jag är elak mot min häst (och det kanske jag iyffersig inte är, men men) men vad ska jag göra? Jag kan ju inte bara låta honom fortsätta.. Den här klassen slutade på 51 % vilket jag kan förstå. 
 
Nu är jag lite tveksam till LA:n om 2 veckor, men jag kommer troligtvis rida det och vi har lagt upp en plan tills dess. Den planen kommer upp här, känner att det här inlägget blev tillräckligt långt.
 
Men snälla alla ni som läser detta, hjälp mig! Minsta lilla tips eller idé, släng in den! Jag blir gald för allt :)
 //Våran bästa tävling någonsin, 70 %//

Redan trött på skolan

Hah, hur kan jag redan har tröttnat på skolan? Tur att jag har mina vänner, och dom där andra sny... ;) Idag gick vi till 15.25 och sen tog jag och Vilma moppen till stallet. Jag duschade Cimbus, smörjde osv. Sen hjälpte jag Vilma att hoppträna vilekt jag tyckte gick bra, mot slutet gick det super. 
 
Imorgon slutar jag 15.15 , jag och Julia tar bussen till stallet. Vi rider ut lite lungt skulle jag tro. Cimbus ska bara skrittas och travas med lite mjukgörande inför lördag. Är himla taggad inför lördag, Vilma följer med, tänkte att hon skulle få filma, eller fota. Inte bestämt ännu. Sen ska hon även vara med som hjälp, när man ska hålla på med Cimbus är det en hel del att göra ;)
 
Imorgon ska jag även gå på bio med mina brudar, Lisa, Bella, Julia, Ellen och Amanda. "This is us" såklart ;)
 
 

Jonna HISSAR

Idag tänkte jag faktiskt hissa ICA BASIC VÅTSERVETTER. 

Låter jättekonstigt jag vet, men dom är SUPER BRA! Jag använder dom i stallet, till ALLT. Allt från till mina dammiga ridbyxor till Cimbus hals, knoppar ben. Funkar även super bra till mule och ögon, istället för "face fix" osv. 
 
Jag är super nöjd med dom! 
 
 

Hey you

Godmorgon alla fina bloggläsare! Idag går jag längsta dagen i skolan för den här veckan, 15.25.  Åker sedan med Vilma på moppen till stallet. Idag ska Cimbus vila, men jag åker dit för att smörja, mocka osv. Kanske ducha Cimbus. Bäst att passa på innan det blir för kallt. Vi får se helt enkelt!
 
Innan stallet är det i vilket fall som helst, skola. Idag har jag rätt lugna lektioner ändå, bl.a hemkunskap, skönt. 
Måste dra mig till bussen! Håll utkik runt lunch då "Jonna Hissar" komemr upp!
 

Ouuuups

Hemskt ledsen för uppdaterigen igår kväll och idag..
 

Tänkte berätta för er om ridningen igår och idag:
Igår: Jag red dressyrlektion för Maggan. Tränade Lagtävlansprogrammet som jag ska rida den 14 sep på DM för södermanland. Det gick helt okej tycker jag. Med tanke på attt det motsvarar ungefär LA:P1. Han gör NÄSTAN allt han ska göra. Skänkelvikningarna och galopp-skritt-galopp övergångarna är det vi behöver träna på. Det bästa i hela programmet är han förvända galopp, han är grym! Igår var det också första gången vi fick till en riktigt bra travökning. 
 
Det negativa med träningen var dock att han blev lite trött och seg mot slutet, sprang iväg lite. Och som vanligt var han stark .. eller "sesgstark" som jag brukar kalla det. Det jag menar är att han tar tag i bettet och tar ut huvudet när jag stannar och skrittar/travar fleeeera steg innan han stannar.
(Massa bilder klickades av Isabell , dom kommer upp här under helgen)
 
 

Idag: Idag red jag ut med Vilma ganska lungt. Red över några stubbåkrar. Idag lånade jag ett rakt bett med fasta -ringar av Johanna. Cimbus var INTE seg stark vilket var en underbar känsla, jag passar inte med starka hästar då jag har i vanligafall en väldigt mjuk hand, och jag passar med hästar som är väldigt känsliga och inte dom som kräver lite mer ridning och lite mer hand. Men Cimbus funkade jättebra på det och på tävlingen på lördag (LC:2 och LB:1) tänkte jag testa att rida med det! :)
 

Dåliga (konstiga) vanor

*Jag sätter alltid på mej höger strumpa först och jag har INGEN aning om varför, det bara blir så hela tiden.. Vilka strumpor jag än ska sätta på mej, ridstrumpor, långa strumpor. Ja alla strumpor helt enkelt.
 
*Jag går aldrig på trappsteget längst ner, jag hoppar över det trappsteget på trappen som är längst ner mot marken. När jag var liten fick jag för mig att det gav otur och nu har jag bara fortsatt så, riktigt dålig ochdessutom jobbig vana..
 
*När jag sätter mig i en varm bil blir jag sugen på tuggumi den här vanan är verkligen jättekonstig.. Varje gång jag sätter mig i en varm bil blir jag otroligt sugen på tuggumi! Eftersom vi alltid har tuggumi i våran bil blir det alrdig av att bryta det betéendet heller.
 
*Jag dricker ALLTID kolsyrat vatten till måltider om jg inte får något annat med kolsyra i såklart. "Beroendet" kom efter vi skaffade en sodastream, shit vad det är gott. Mycket nyttigare än saft, läsk osv. Den här vanan varken vill eller behöver jag bryta.
 

DUKTIGA CIMBUS

Följde NÄSTAN min planering ang ridningen med Cimbus idag. Jag red ut precis som jag skulle, men sen så fastnade jag på ett gärde istället för att rid ut hela rundan. Gud vad han va duktig! Vi tränade galoppombyten för 3dje (!!) gången i Cimbus liv. Han kan det redan! Helt otroligt vad han är lättlärd. Idag gjorde han flera stycken klockrena byten, rena och lydiga. Jätte stolt är jag över honom. Pigg var han också, taggad som tusan. Imorgon blir det dressyrlektion.
 
Skolan idag var rätt trist. Vi var ute i skogen, körde några övningar, grillade korv, håvade i sjön osv.. Alla 8:or på skolan var med. Visst hade vi rätt kul tsm ;) Men njaaa övningarna var sådär och jag hade nästan häldre valt att vara i skolan. HAHA nu låter jag som värsta pluggisen, och visst mina vänner kallar mig för det med NEJ ;)
 
Nu ska jag kolla på Idol och ha en skön kväll. Jag är otroligt trött och kan inte komma på varför..?
 

Herregud vad duktig!

Berättar när jag kommer hem, helt otroligt :)


Cimbus - Planering inför tävlingen

Måndag: Vanlig uteritt med inslag av lite mjukgörande rörelser så som skänkelvikningar, ställa och böja bl.a.
 
Tisdag: Dressyrlektion för Maggan.
 
Onsdag: Vila, kanske lite skritt och trav.
 
Torsdag: Mjukgörnade övningar på stubben/hagen/gärdet. Rida igenom programmet kanske. 
 
Fredag: Vila möjligtvis lite skritt om det behövs.
 
Lördag: Tävling!!!
 

Kvällsmat igår

Igår lagade jag kyckling, potatis, fetaostsås, stektlök och sallad. Julia blev jätteglad.

Lite stolt faktiskt ;)


Goliat <3

Har preis varit ute och gått med lilla söta Goliat och väckt massa gamla minnen till liv. Goliat är mina grannars Shettis och det var honom jag började rida på. Det är han som lärt mig rida. Han var den första jag red på på riktigt. Och vet ni, jag åkte av VARENDA gång. Nästan varje gång gjorde jag, mamma och Goliat samma sak. Vi gick ut på ett gärde, mamma släppte oss och goliat galopperade hemmåt, fort gick det! Haha shit vad ledsen jag blev vissa gånger. MEN jag lärde mig rida och tillslut satt jag kvar. Och jag har ALDRIG varit rädd för att åka av. Jag är otroligt tacksam över vad Goliat gjort för mig, mamma också såklart, tack tack tack! 
 
Idag gick jag och Goliat till ett gärde och galopeprade lite, jag sprang med honom. Herregud vad söt han är och vad kul han tyckte att det var! Han tacktade hela vägen hem och frustade jättemycket. Skönt att jag kan ge honom något tillbaka. 
 
Goliat jag älskar dej <3
 

Bara lite trött idag

Blev rätt sent igår och idag måste jag säga att jag är lite sömnig.. Jag har precis gått upp ur sängen, mamma står och bakarbröd och jag väntar på att det ska bli klart så jag ka äta det till frukost. Idag är det en väldigt lugn dag, Lena har Cimbus så jag har egentligen ingenting att göra idag. En enda sak är planerad idag och det är att Julia kommer ikväll, myyys. 
 
Tänkte även ge er en uppdatering angående D-ponnyn som vi har tänkt att köpa, 
jo nu är det såhär att Mammas bil måste bytas kamrem på och det kommer inet hända förrens om en vecka, innan dess kan vi inte åka ner och veterinärbesiktiga/hämta hästen. Sen kan ägaren väldigt lite också då hon jobbar mycket. Så det känns som att detta kan ta ett tag ;) Åh, trött jag är på det här nu. Men jag hoppas att ni alla håller tummarna den här gången!!
 
 

När jag skaffar storhäst...

Kommer jag att leta efter..
 
..en unghäst. 3/4 år gammal.
.. hästen ska vara utställd och löshoppad.
.. den ska ha en BRA hoppkapacité.
.. vara mellan 160 - 165cm.
.. den ska vara setad på och riden i alla gångarter.
.. den SKA vara KÄNSLIG.
 
Tro nu inte att jag kommer utbilda denna häst helt själv för svaret är NEJ. Aldrig skulle jag göra det, myclet kan gå fel. Jag kommer självklart att ta hjälp av några riktigt kunniga personer. Dessutom är det runt 4 år kvar.
 
 
 


Helg

Känns sjukt konstigt att det redan är helg, efter 1 dag i skolan. Men också väldigt skönt. Igårkväll gjorde jag inte så mycket mer än att fota, bli fotad och kolla på TV ;) Gick och la mig runt 11 och somnade som en stock. Tröttis. 
 
Idag är hela dagen uppbokad. Börjar med att jag alldeles straxt ska åka och fota ett ekipage. På kvällen sen ska jag och mamma på "kräftskiva" hos Olvia och hennes familj. Mamma tål dock inte kräftor så hon ska äta kyckling och troligtvis slutar det med att jag också gör det ;) Mellan dom två sakerna måste jag hinna rida Cimbus. Idag
har jag planerat in ett konditionspass på stubben. 
 

Ny klickade bilder

Dessa bilder klickades på mig för bara någon timme sen. Enjoy :)
 
 
 

Första dagen i skolan

Som ni säkert märkt har bloggen också tagit lite sommarlov i några dagar, men nu är skolan igång igen och så även bloggen. Jag har nu kommit hem från min första dag i skolan som mot förmodan ändå varit okej. Det känns inte så jobbigt att börja igen mot förmodan. Dock har jag inget direkt driv till läxorna, men men ;) Trodde det skulle kännas värre utan mina tre bästa vänner i klassen men jag träffar dom ändå så pass mycket i korridoren osv så jag tror det kommer gå okej ändå, jag har kvar några vänner vilket är tur.
 
Cimbus fick vila idag, men vi var där och kollade till honom, han mådde fint. Är så himla sugen på D-ponny nu så jag spricker nästan. B-ponny känns aldeles för litet, dessutom har jag bara ett halvår kvar på Cimbus. Mitt mål med honom är att rida en godkänd LA innan årskiftet, det tror jag defenitivt vi kommer klara av. Har planer på att rida DM i höst, det går i Lagtävlansprogrammet vilket motsvarar LA tror jag, till och med lite svårare om jag får gissa. Att genomföra det med ett godkänt resultat är mitt mål just nu. 
 
 

Hemma

Har  nu kommit hem från 1,5 dagar hos Esther. Vi har haft det bra, kollat på hästtävlingar, fotat (Några av bilderna har ni här nere), ätit, spelat, kollat TV, pratat och såklart skrattat en hel del. Imorse tog vi våra kameror och åkte  till en tävling väldigt nära där Esthers kompis och några andra som vi kände igen skulle tävla. Det är därifrån bilderna kommer.
 
Måste även få berätta en rolig nyhet för er! Jag har nu hittat min (förhoppnignsvis) blivande nya D-ponny! En sjuåring, Isabell, Valack. Mer än så kan jag inte avslöja. Vi har varit nere och provridit den 2 ggr. Riktigt positiv och go ponny som jag tror jag kan ha mycket skoj med. Nu är det "bara" veterinärbeskitningen kvar.. Jag ber er alla att hålla tummarna. 
 
Nu måste jag sova. Imorgon ska jag upp rätt tidigt, ska åka och hoppa 4- hjulingen. Om ni itne kommer ihåg vem det är - En C - ponny som Darraghs nya ägare har. 
 
 

Godmorgon

Idag är jag uppe med tuppen för att åka ner till Jönköping och provrida D ponnyn för andra gången. Sug på den! Det är den 34 D-ponnyn jag provrider.. Igår provred jag också en, en riktigt fin faktiskt.

Ikväll efter Jönköping åker jag hem till Esther, som jag saknat henne. Jag har kommit på flera roliga saker jag vill göra med henne och vi får väl se om hon går med på det ;) Sover där till söndag/måndag.

Bara 6 dagar kvar till skolan börjar nu och depressionerna börjar komma, tror att nästan alla högstadieelever känner likadant, usch och blä. Dessutom har jag fått reda på en rätt jobbig sak ang skolan, och jag kan ju säga att det här läsåret inte kommer vara roligt.. :(

//Jag och Julia - smultronstället//


Sött som socker ;)


Bilder ur iPhonearkivet


Resten Av Veckan

Onsdag: Mamma väcker mig tidigt och jag åker direkt till stallet, mockarfixar och rider Cimbus och troligtvis även Tjalle. Funderar på om jag ska rida dressyr eller markarbete på Cimbus, hmm.. Stannar i stallet till lunch då Lena hämtar mig och vi åker till Ökna där jag ska få rida Ökna hästarna som behöver komma igång nu ordentligt till skolan börjar. Ska bli jätte kul och troligtvis får jag rida Leo igen :)
 
Torsdag: Troligtvis en lugn dag med stallet då Cimbus ska få gå lite lugnare, möjligtvis rider jag Tjalle. Kanske träffar någon kompis eller så tar jag det helt enkelt bara lugnt, ägnar mig åt bloggen eller att sova ;)
 
Fredag: Kanske ska Cimbus följa med till ökna och så hoppar vi lite på terrängbanan, men det får vi se ;) Jag ska iaf troligtvis till Ökna igen och rida :)
 
 


Resten Av Veckan

Onsdag: Mamma väcker mig tidigt och jag åker direkt till stallet, mockarfixar och rider Cimbus och troligtvis även Tjalle. Funderar på om jag ska rida dressyr eller markarbete på Cimbus, hmm.. Stannar i stallet till lunch då Lena hämtar mig och vi åker till Ökna där jag ska få rida Ökna hästarna som behöver komma igång nu ordentligt till skolan börjar. Ska bli jätte kul och troligtvis får jag rida Leo igen :)
 
Torsdag: Troligtvis en lugn dag med stallet då Cimbus ska få gå lite lugnare, möjligtvis rider jag Tjalle. Kanske träffar någon kompis eller så tar jag det helt enkelt bara lugnt, ägnar mig åt bloggen eller att sova ;)
 
Fredag: Kanske ska Cimbus följa med till ökna och så hoppar vi lite på terrängbanan, men det får vi se ;) Jag ska iaf troligtvis till Ökna igen och rida :)
 
 


Fina Fina Cimbus

Idag red jag och Cimbus bland det bästa passet någonsin. 
Vi hoppade som sagt i skogen, en stig med många hinder upställda i alla höjder från 40 - 80cm, Oxrar, stenmurar, mosshinder, stockar, allt möjligt som jag och Vilma byggde upp och fixade till idag.
 
Cimbus var pigg och framåt och riktigt sög tag i hindrena. Han lyssnade riktigt bra på vad jag sa åt honom och hoppade både i samladgalopp och lite mer "framåtgalopp". Han tyckte ddet var så roligt, han var så säker på hindrena som han aldrig är annars. Det blev inga kråksprång och han tvekade inte på ett enda hinder. Det där var precis vad vi behövde, en boost till självförtroendet.  Riktigt kul var det och jag är riktigt stolt över honom. Nu ska vi bara få fram det inne på banan ;)
 //Inte idag//

Igår och planerna för idag

Igår hade jag en sjukt härlig dag. Hängde med alla mina fina vänner och skrattade som tusan. 
Började dagen med Amanda och Vilma, vi körde moppe, bakade och lagade mat. Senare på kvällen åkte vi alla till stallet där vi  mötte upp Julia och Lisa. Jag red Tjalle, Julia Loni och Amanda red Cimbus. Vilma och Lisa hängde med och fotade. Det kommer att komma upp massor med fina bilder här! Vi hade så himla roligt, red, pratade, skrattade. Underbart! Och en helt underbar dag.
 
Idag är det tänkt så att Vilma hämtar mig snart och vi åker och bygger upp massa hinder i skogen, dä vi brukar hoppa. Sen rider vi såklart dit och hoppar. Lika kul som alltid. Det bästa är att hästarna tycker också att det är riktigt roligt. 
Ikväll hoppas jag på Bio med Amanda, Grown ups 2 :)
Hoppas ni får en lika bra dag som jag tänkte ha!
 

Hopp Hopp

"Clearround" 50 cm

Han var som vanligt på framridningen och framhoppningen, Ganska framåt och glad. Kändes bra, han överhoppade inte alls på något hinder. Inne på banan så gick det super bra fram till 4:an då vi hade lite lite undertempo och han kom nära inpå oxern, han hoppar då rakt upp i luften och landar såklart i oxern.. 5:an är han såklart också lite osäker på men sexan och sjuan flyter på bra. Sista hindret som då också var en oxer stannar han ut sig på.. Även fast vi kommer perfekt så stannar han.. Antagligen för att han är rädd, men samtidigt, 50 cm? Det är lixom ingen höjd. Lite besviken blev jag faktiskt på honom.
 
 (4:an, tagen av Emily)
 
Klass 1 50 cm avd. B

Jag ändrade höjd från 60 till 50 cm eftersom att det inte ick så bra i första klassen.
Jag hoppade inte fram någonting till denna klass då jag kände att det bara skulle förstöra ännu mer, jag ändrade istället lite i min ridning. Jag skulle ha en bättre galopp och "hålla upp hans huvud", det låter lite konstigt, men han får inte bli för låg för då kommer han nära in på hindrena och då stannar han eller så blir det en krasch. Inne på banan gick det verkligen över förväntan och vi satte en klockren nolla. Några "överhopp" men vi kom bra på alla hinder och han tvekade inte på ett ända! Så jag är riktigt nöjd över honom efter denna klass!
 (Tagen av mamma) 

Bilder från igår

Alla bilder är tagna av Emily Carlsson, tack så jättemycket!

Han är duktig på att överhoppa han ;)


Tips för håret! - Kokosolja

Kokosolja som hårinpackning

Är håret tovigt, spretigt, torrt eller glanslöst kan kokosolja hjälpa som hårinpackning. Det är väldigt enkelt och gör håret mjukt och fint.

En behandling med kokosolja är återfuktande och något du gör innan du duschar eller ska sova. Du behöver:

- Kokosolja 
- Hårklämma 
- Duschmössa 
- Hårtork (om du vill)

Gör så här:

- Ta en handfull kokosolja i handen 
- Fördela den i håret så håret blir mättat av oljan 
- Beroende på hur långt hår du har kommer du behöva olika mycket olja och även behöva använda hårklämman för att sätta upp håret.
- Ta på dig duschmössan och låt sitta i minst 30 minuter, eller 15 minuter om du värmer med hårtorken. Värmer du med hårtorken tränger oljan in i håret bättre.

Du kommer behöva tvätta igenom håret minst två gånger för att få bort oljan, fokusera på hårbotten och var försiktig med hårtopparna. Behandlingen kan du göra hur ofta du vill. Är håret trött och slitet, gör den oftare för att få bättre glans.

 

KOPIERAT IFRÅN: http://www.grongava.se/info/articles/60/byid

 

 


Hej igen

Nu komemr jag att var tillbaka som vanliogt igen efter 4 dagars meeting och 2 dagar utan tid för bloggen, sorry. Idag är hela dagen, alla timmar upplanerade faktiskt och jag vet i minsta detaöj vad jag ska göra idag ;)
Vilma kommer om bara några minuter och sen hämtar farmor och farfar oss. Vi ska faktiskt åka och äta på någon resturang, ska bada och kolla på lite saker, hääärligt.
 
Kl halv 4 släpper f&f av oss i stallet och vi ska börja göra iordning våra ponnyer. Ikväll är det klubbhoppning och jag och Cimbus ska hoppa 50 cm i välj din egen höjd och LD avd. B. När jag hopptränade i måndags gick det inte så värts bra och jag fick smaka jord.. Vi kom helt fel på en oxer och han landade rakt i denoch river alla bommar och jag trillar i backen. När han river en oxer blir han ju som tokig och vägrar hoppa det igen.. Han stannad några gånger men sen fick jag faktiskt över honom igen, och då överhoppar han ju flera dessitmeter - mamma gissade på 70cm.. Men idag kommer det att gå bättre, håll tummarna för mig!
 
Ikväll efter jag har ridit kommer jag även få stå inne på banan och fota alla ekipage, ska bli jätteroligt och ni kommer få (förhoppningsvis) fina bilder in på bloggen!
 
Kolla in här senare under dagen då det kommer ett inlägg för alla er som har hår på huvudet ;)
 


Inväntar Beckas starter

Igår satte hon två kanon bra noll runder!


RSS 2.0